TEDxPatras 2019: Όσα είδαμε στο πρώτο session | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

TEDxPatras 2019: Όσα είδαμε στο πρώτο session



Παιδικά βλέμματα, παιδικές φωνές, παιδικοί φόβοι, παιδικές επιθυμίες. Πόσα από αυτά αφήνουμε πίσω μας διαβαίνοντας το κατώφλι της ενηλικίωσης; Το μουσικό εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης «Murmur» άνοιξε το πέμπτο κατά σειρά TEDxPatras με μια μοναδική performance που αποτύπωσε το ταξίδι της προσωπικής αναζήτησης μέσα στις αλλεπάλληλες αβεβαιότητες οι οποίες κυκλώνουν την ύπαρξή μας.

 

        

 

Και αν αυτή η διοργάνωση έχει ένα βέβαιο σημείο αναφοράς, αυτό δεν είναι άλλο από τη ζεστή και φιλόξενη φυσιογνωμία του οικοδεσπότη του TEDxPatras 2019 Θοδωρή Αναγνωστόπουλου, που καλωσόρισε το κοινό από τη σκηνή του συνεδριακού και πολιτιστικού κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Για την αβεβαιότητα που προσδιορίζει την επιστήμη της αστρονομίας, αλλά και τη βεβαιότητα που χαρακτηρίζει το πάθος της για αυτή την επιστήμη, μίλησε η αστροφυσικός Rosa Doran. Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι η ύπαρξή μας. Ωστόσο οι σκέψεις και τα ερωτήματα γύρω από το Σύμπαν χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Ποια είναι τελικά η έκταση του Σύμπαντος; Είμαστε τα μόνα έμβια όντα σε αυτό; Και αν η Σελήνη δεν υπήρχε, πώς αυτό θα επηρέαζε την ύπαρξή μας; Ερωτήματα πολλά με αβέβαιες απαντήσεις σε καθένα από αυτά. Το βέβαιο για τη Rosa Doran είναι ότι ζούμε σε έναν πραγματικά όμορφο πλανήτη μέσα στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος και στοιχεία που θεωρούμε δεδομένα, όπως ο χρόνος ή ακόμα και το χρώμα του ουρανού, μεταβάλλονται σε απόσταση από τη Γη, μέσα στην αβεβαιότητα του Σύμπαντος.

 

        

 

Τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες τις συνειδητοποιούμε από τα μικρότερα ερεθίσματα. Η Στέλλα Κάσδαγλη βρήκε την αφορμή να ξεκινήσει το ταξίδι μας προς το αβέβαιο σε μια συνομιλία που αφορούσε το επαγγελματικό μέλλον της… τρίχρονης κόρης της! Η συγγραφέας και co-founder του Women on Top έφερε το κοινό του TEDxPatras 2019 αντιμέτωπο με το ερώτημα: κι αν το φύλο σου σε έκανε να νιώθεις πως δεν έχεις το δικαίωμα να βρίσκεσαι εδώ σήμερα; Σε μια ομιλία αφιερωμένη σε όλες εκείνες τις φορές που αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστεσαν κάποιος να πρέπει να μας δώσει την άδεια –για να υπάρξουμε, να ενεργήσουμε, να διεκδικήσουμε, να έχουμε το δικαίωμα της επιλογής– η Στέλλα Κάσδαγλη σκιαγράφησε όλα εκείνα που συντηρούν και ενισχύουν τον κάθετο και οριζόντιο διαχωρισμό των φύλων στον εργασιακό χώρο – και όχι μόνο.

Ποιος μπορεί να ορίσει ποια γραφή είναι δημιουργική και ποια όχι; Ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος προσκάλεσε το κοινό του TEDxPatras 2019 σε ένα ταξίδι στον χρόνο, αναζητώντας τις αβεβαιότητες που περιέβαλλαν τη γραπτή δημιουργία ανά τους αιώνες. Από την πρωτεϊκή και ομιχλώδη πρόσληψη της γραφής ως προνόμιο των λίγων και ταλαντούχωνστον Αριστοτέλη και στην κειμενική παραγωγή προς υπηρέτηση υψηλών στόχων και από το πρωτοφανές της απόπειρας να διδαχθεί η γραφή ως επίκτητη δεξιότητα στην τοποθέτηση της δημιουργικής γραφής ως δυναμικής διαδικασίας στο κέντρο της εκπαιδευτικής πρακτικής, πολλά έχουν αλλάξει.

Στο σύμπαν των ανθρωπιστικών αποστολών μετέφερε το κοινό του TEDxPatras 2019 η Χριστίνα Ψαρρά, συντονίστρια ανθρωπιστικών προγραμμάτων και ερευνήτρια, ξεδιπλώνοντας μπροστά μας το σκηνικό διαρκούς αναμέτρησης με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε κάθε διαφορετικό πολιτισμικό πλαίσιο και σε κάθε βραχύβια νεοσύστατη ομάδα που καλείται να συνεργαστεί υπό ακραίες συνθήκες. Η ομιλήτρια «βομβάρδισε» τους ακροατές με γενναίες δόσεις ρεαλισμού, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα απαλλαγμένη από ωραιοποιήσεις και φαινομενικές βεβαιότητες. Εμπνεόμενη από όσα αντίκρισε και βίωσε κατά την εμπειρία της στην πληγείσα από κυκλώνα περιοχή Μπέιρα της Μοζαμβίκης, η Χριστίνα Ψαρρά μίλησε από καρδιάς, καταθέτοντας ό,τι αποτελεί τη δική της πυξίδα για να πλοηγείται στο αβέβαιο: η μόνη βεβαιότητα που μπορούμε να έχουμε είναι τα κίνητρα και οι αρχές μας.

Έχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε τους καλλιτέχνες με τη μη πρακτική πλευρά της ζωής. Φυγάδες της πραγματικότητας που απαρνούνται κάθε ενασχόληση με την καθημερινότητα και τα προβλήματα ενός ρεαλιστικού κόσμου. Σωστά; Ο James Bridle ανέβηκε στη σκηνή του TEDxPatras 2019 δίνοντας μια συγκλονιστική ομιλία και αποδεικνύοντας περίτρανα το αντίθετο. Πόσες μικρές κινήσεις μας έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον χωρίς να το συνειδητοποιούμε; Πόσες μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις λαμβάνουν χώρο κυριολεκτικά δίπλα μας χωρίς ποτέ να τις αντιλαμβανόμαστε; Έχουμε συναίσθηση του ραγδαίου ρυθμού με τον οποίο ο ψηφιακός κόσμος «ροκανίζει» τον αναλογικό σαν τροφή ανάμεσα στα άπληστα σαγόνια του; Ο καλλιτέχνης και συγγραφέας δεν δίστασε να παρουσιάσει στο κοινό του TEDxPatras 2019 τη δυστοπία που χτίζεται γύρω από τις ζωές μας σε όλο το απειλητικό μεγαλείο της.

 

          

 

Με το κοινό γεμάτο από όσα μοιράστηκαν μαζί του οι πρώτοι ομιλητές και ανυπόμονο για όσα επιφυλάσσει η συνέχεια ολοκληρώθηκε το 1ο session του TEDxPatras 2019. Παιχνίδια, workshops και ένα νόστιμο ελαφρύ γεύμα για το απαραίτητο γέμισμα μπαταριών και οι ομιλίες συνεχίζονται με… αβεβαιότητα!

Παρακολουθήστε ζωντανά το TEDxPatras 2019 στο 2019.tedxpatras.com. Πλούσιο υλικό για όλα όσα συμβαίνουν στο TEDxPatras και το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών μέσα από το Facebook, το Twitter και το Instagram.


Περιγραφή

TEDxPatras 2019: Όσα είδαμε στο πρώτο session

Διαβάστε επίσης

Νέα
Δυναμική συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στο TEDxPatras 2023

09 Δεκεμβρίου 2019

Διάβασε το άρθρο
Νέα
TEDxPatras 2023: Ποδηλατοβόλτα «Bridging Within» στο Λιμάνι της Πάτρας

09 Δεκεμβρίου 2019

Διάβασε το άρθρο
Νέα
BRIDGING WITHIN: Αυτοί είναι οι πρώτοι ομιλητές του TEDxPatras 2023 Κορυφαίοι ομιλητές έρχονται στην Πάτρα το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

09 Δεκεμβρίου 2019

Διάβασε το άρθρο
Νέα
To Πρόγραμμα Εθελοντισμού του TEDxPatras 2023

09 Δεκεμβρίου 2019

Διάβασε το άρθρο
Εργασία
TEDxPatras 2023: “Bridging Within”

09 Δεκεμβρίου 2019

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.