Η Συμβολή των Γυναικών στην Τεχνολογία: Κλείνοντας το Χάσμα των Δύο Φύλων Συμβουλές καριέρας από την ομάδα της ManpowerGroup Ελλάδας | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Η Συμβολή των Γυναικών στην Τεχνολογία: Κλείνοντας το Χάσμα των Δύο Φύλων Συμβουλές καριέρας από την ομάδα της ManpowerGroup Ελλάδας



Η Συμβολή των Γυναικών στην Τεχνολογία:

Κλείνοντας το Χάσμα των Δύο Φύλων

Συμβουλές καριέρας από την ομάδα της ManpowerGroup Ελλάδας

Παρά την έλλειψη ταλέντων στον κλάδο της Πληροφορικής με το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα και 76% παγκοσμίως να αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο ταλέντο, ο κλάδος αντιμετωπίζει μια επιπρόσθετη πρόκληση, αυτή της έλλειψης συμμετοχής των γυναικών. Οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου δυναμικού σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ομίλου ManpowerGroup, «Εποχή της Προσαρμοστικότητας».

Η λύση για την ένταξη των γυναικών στον κλάδο της Πληροφορικής είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, στην εμπειρία και στην έκθεση. Οι γυναίκες χρειάζονται καλύτερη υποστήριξη και πόρους για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους. Οι εταιρίες θα πρέπει να επενδύουν σε προγράμματα κατάρτισης και mentoring που απευθύνονται στις γυναίκες και τους παρέχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες δικτύωσης που χρειάζονται για να προαχθούν. Η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα προάγει την ισότητα και θα παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη του ταλέντου χωρίς διακρίσεις με βάση το φύλο.

Η επίτευξη ισότητας των φύλων στην τεχνολογία είναι κρίσιμη όχι μόνο για τη δημιουργία διαφορετικότητας στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και για την προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Ο όμιλος ManpowerGroup παρουσιάζει ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα και να επιταχύνουν τον δρόμο προς την ισότητα:

Αντιμετώπιση των προκαταλήψεων στην πρόσληψη 

Ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην τεχνολογία είναι οι προκαταλήψεις στις πρακτικές πρόσληψης. Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις μπορούν να εμποδίσουν την πρόσληψη αλλά και την αναγνώριση των γυναικών για το έργο τους. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό οι εταιρίες πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγικές όπως η «τυφλή» επιλογή (blind screening), η χρήση γλώσσας χωρίς φύλο στις περιγραφές εργασίας (gender-neutral language) και η χρήση ποικίλων εργαλείων πρόσληψης για να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις.

Παροχή ευκαιριών για επαγγελματική ανάπτυξη

Οι ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες στην τεχνολογία να αποκτήσουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία που χρειάζονται για να εξελιχθούν στην καριέρα τους. Οι εταιρίες μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση, mentoring και ευκαιρίες δικτύωσης για να βοηθήσουν τις γυναίκες να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να επιτύχουν στον κλάδο της Πληροφορικής.

Υποστήριξη της ισορροπίας εργασίας - προσωπικής ζωής

Ο κλάδος της Πληροφορικής είναι γνωστός για το έντονο εργασιακό περιβάλλον, που μπορεί να κάνει δύσκολη την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Οι εταιρίες θα πρέπει να παρέχουν ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις, όπως τηλεργασία, μερική απασχόληση ή εργασία με μειωμένο ωράριο και γενναιόδωρες πολιτικές άδειας για γονείς για να βοηθήσουν τις γυναίκες να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Δημιουργία υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος

Οι εταιρίες οφείλουν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον που εκτιμά τη διαφορετικότητα και προάγει τη συνεργασία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω πρωτοβουλιών όπως κατάρτιση σε θέματα συμπερίληψης και πολιτικές που προάγουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και την υποστήριξη της ψυχολογικής υγείας.

Επιδιόρθωση του μισθολογικού χάσματος 

Το κενό στο μισθολογικό χάσμα αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα στον κλάδο της Πληροφορικής. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα οι εταιρίες πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους μισθοδοσίας και να εξασφαλίζουν ότι οι γυναίκες αμείβονται με δίκαιο τρόπο και ισότητα. Επιπλέον, οι εταιρίες μπορούν να διαχειρίζονται με διαφάνεια τους μισθούς και τις προαγωγές, παρέχοντας σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις.

Αύξηση της διαφορετικότητας με την παροχή πρόσβασης στην ψηφιακή τεχνολογία  

Σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε κοινότητες αναπτυγμένων χωρών με χαμηλά εισοδήματα, η πρόσβαση στην τεχνολογία συχνά είναι περιορισμένη προκαλώντας ένα ψηφιακό χάσμα. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως στην τεχνολογία, περιορίζοντας τις ευκαιρίες τους για εκπαίδευση και οικονομική ανάπτυξη. Με την παροχή υπολογιστών, πρόσβασης στο διαδίκτυο κ.ά. περισσότερες γυναίκες θα μπορούν να ασχοληθούν με STEM προγράμματα τεχνολογίας και να έχουν περισσότερους πόρους για να ακολουθήσουν εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές ευκαιρίες.

Στη ManpowerGroup Ελλάδας αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία εύρεσης ταλέντων που υπάρχει στον κλάδο της Πληροφορικής, δημιουργήσαμε τις Tech Academies, μια σειρά από προγράμματα μετεκπαιδεύσεων σε τεχνολογίες όπως Java, C#/.ΝΕΤ framework, Cyber Security, Data Analytics και ServiceNow, σχεδιασμένα για να παρέχουν ακριβώς τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας σήμερα σε αποφοίτους Πληροφορικής και STEM γενικότερα αλλά και σε υφιστάμενους εργαζόμενους εταιριών στον κλάδο της Τεχνολογίας.

Σχετικά με τη ManpowerGroup™  

Ο όμιλος ManpowerGroup® (NYSE: MAN), η κορυφαία παγκόσμια εταιρία λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, βοηθά τους οργανισμούς να μετασχηματιστούν σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο εργασίας, αναζητώντας, αξιολογώντας, αναπτύσσοντας και διαχειριζόμενοι τα ταλέντα που τους επιτρέπουν να κερδίσουν. Αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμούς κάθε χρόνο, παρέχοντάς τους εξειδικευμένα ταλέντα, ενώ παράλληλα βρίσκουμε ουσιαστική, βιώσιμη απασχόληση για εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων. Η εξειδικευμένη οικογένεια των brand μας -Manpower, Experis και Talent Solutions- δημιουργεί σημαντικά μεγαλύτερη αξία για υποψηφίους και πελάτες σε περισσότερες από 70 χώρες και περιοχές και το κάνει εδώ και 75 χρόνια. Αναγνωρίζουμε με συνέπεια τη διαφορετικότητά μας -ως το καλύτερο μέρος για εργασία για τις γυναίκες και αναφορικά με την ένταξη, την ισότητα και την αναπηρία και το 2023 ο όμιλος ManpowerGroup ανακηρύχθηκε ως μια από τις πιο ηθικές εταιρίες στον κόσμο για 14η φορά- επιβεβαιώνοντας τη θέση μας ως «εταιρία επιλογής» για ταλέντα που αναζητούν εργασία. 

Η ManpowerGroup στην Ελλάδα   

Στην Ελλάδα, η ManpowerGroup ιδρύθηκε το 1998, όπου μέσα από το δίκτυο 2 υποκαταστημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων εντοπίζει όλο το φάσμα των βασικών κλάδων της οικονομίας, αξιολογεί, αναπτύσσει και διαχειρίζεται τα ταλέντα. Η ManpowerGroup Ελλάδας είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2015, στους τομείς εύρεσης και επιλογής προσωπικού καθώς και υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων της.   

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ManpowerGroup Ελλάδας επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες μας.  

Για εταιρίες: www.manpowergroup.gr    

Για υποψηφίους: www.manpower.gr   


Περιγραφή

Παρά την έλλειψη ταλέντων στον κλάδο της Πληροφορικής με το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα και 76% παγκοσμίως να αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο ταλέντο, ο κλάδος αντιμετωπίζει μια επιπρόσθετη πρόκληση, αυτή της έλλειψης συμμετοχής των γυναικών. Οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου δυναμικού σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ομίλου ManpowerGroup, «Εποχή της Προσαρμοστικότητας».

Διαβάστε επίσης

Εργασία
Συμβουλές καριέρας από την ομάδα της ManpowerGroup Greece

23 Φεβρουαρίου 2024

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Σχεδιάζοντας μια αλλαγή καριέρας - Top tips

23 Φεβρουαρίου 2024

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Συμβουλές καριέρας από την ομάδα της ManpowerGroup Greece

23 Φεβρουαρίου 2024

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Η αξία των HR Συμβούλων στην προετοιμασία των υποψηφίων

23 Φεβρουαρίου 2024

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Πώς να ξεχωρίσετε σε μια συνέντευξη μέσω βίντεο

23 Φεβρουαρίου 2024

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.