Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Μια πυξίδα γεμάτη μύθους… | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Μια πυξίδα γεμάτη μύθους…



Ένα από τα πιο παρεξηγημένα σημεία στην ανάπτυξη και στο σχεδιασμό της σταδιοδρομίας είναι ο ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού στη διαδικασία αυτή. Συνήθως ο επαγγελματικός προσανατολισμός συνδέεται και με μία διαδικασία ελλιπή στο σχολικό χώρο και καθ’ όλα ανύπαρκτη σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μας πορείας. Αυτό συμβαίνει γιατί γύρω από τον επαγγελματικό προσανατολισμό υπάρχουν αρκετοί μύθοι. Σε αυτή την καινούρια συνεργασία και προσπάθεια του Skywalker ξεκινάμε μαζί μια πορεία ενημέρωσης και γνώσης όπου η προσωπική πυξίδα του καθενός μας θα οδηγήσει στην προσωπική ανάπτυξη, στην ευημερία και στην επαγγελματική αποκατάσταση.

Στο πρώτο μας άρθρο ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τους μύθους της προσωπικής μας πυξίδας, του μύθους του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Μύθος 1: Κοστίζει ακριβά άσε που δεν έχω και χρόνο να ασχοληθώ με αυτό.

Κοστίζουν ακριβότερα οι λανθασμένες επιλογές (σκεφτείτε φροντιστήρια, σχολεία, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις) και ο χαμένος χρόνος (ο οποίος αποτελεί τον πολυτιμότερο πόρο μας) μέχρι να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει. 

Μύθος 2: Δεν ξέρω ποιος είμαι; Τι να μου πει παραπάνω ο επαγγελματικός προσανατολισμός; 

Η αξιολόγηση επαγγελματικού προσανατολισμού δεν ακυρώνει τις επιθυμίες και τις δυνατότητες ενός ανθρώπου. Αντιθέτως παρουσιάζει με κατανοητό αλλά επιστημονικό τρόπο όλες εκείνες τις διαστάσεις της ανθρώπινης προσωπικότητας που μας οδηγούν σε αντίστοιχες επαγγελματικές επιλογές. Ο καθένας γνωρίζει με ακρίβεια τον εαυτό του, τις ικανότητες και τις δεξιότητές του, αλλά και τις δυνατότητες που δεν γνωρίζει. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός εντοπίζει λανθάνοντα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας, επισημαίνει αδυναμίες και προτείνει συγκεκριμένες επιλογές και κατευθύνσεις. Δεν περιορίζεται σε μία και μοναδική πρόταση, αλλά προσφέρει πολλές εναλλακτικές προτάσεις.

Μύθος 3: Ξέρω τι θέλω να κάνω. Δε μου χρειάζεται επαγγελματικός προσανατολισμός.

Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται δύο βασικά λάθη: Ι) ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα επαγγέλματα, ακόμα και αν είναι ίδια με των γονέων μας, είναι πολύ διαφορετικός από την πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί στην εικόνα που έχουμε σχηματίσει κρύβονται διαστάσεις του επαγγέλματος όπως ικανότητες, δεξιότητες, πλευρές της εργασιακής καθημερινότητας, τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Η αξιολόγηση αποκαλύπτοντας όλες τις διατάσεις του εαυτού μας, εντοπίζει αυτές τις άγνωστες σε εμάς διαστάσεις που είτε θα επιβεβαιώσουν, είτε θα διαφοροποιήσουν προς το καλύτερο τις επιλογές μας.

ΙΙ) Υπάρχει μία γενική αντίληψη ότι είμαστε ικανοί μόνο για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Αυτό δεν ισχύει. Οι εποχές που διανύουμε απαιτούν ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Η αξιολόγηση επαγγελματικού προσανατολισμού εντοπίζει και προτείνει πολλαπλές εναλλακτικές, αρχειοθετώντας τες με σειρά προτίμησης και με βάση την ξεχωριστή προσωπικότητα, αλλά και τις επιλογές του ατόμου.

Μύθος 4: Επέλεξα επάγγελμα. Μ’ αρέσει δε μ’ αρέσει, αυτό είναι. Τώρα δεν αλλάζουν τα πράγματα.

Λάθος. Αλλάζουν, αρκεί οι αλλαγές να γίνονται σωστά και οργανωμένα. Πολλές φορές τα κριτήρια με τα οποία παίρνουμε αποφάσεις για το επαγγελματικό μας μέλλον δε στηρίζονται στην γνώση αλλά σε πεποιθήσεις ή την αντίληψη που έχουμε για τα πράγματα. Μια αξιολόγηση επαγγελματικού προσανατολισμού αποτυπώνει πλήρως την επαγγελματική μας εικόνα, μας δίνει πολλές επιλογές, συνδυάζει, επιλογές και μας βγάζει από τα αδιέξοδα.  

Μύθος 5: Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μόνο για εφήβους.

Ψέμα. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός  μπορεί να ξεκλειδώσει ένα μέλλον που σου ανήκει. Σε αυτό το μέλλον πρέπει και αξίζει να ξέρεις ποιος είσαι, τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις, πώς να το κάνεις και πώς να προετοιμαστείς αποτελεσματικά για να το διεκδικήσει και αυτό δεν είναι μία εφηβική υποχρέωση και προσπάθεια αλλά κάτι που μας ακολουθεί σε όλη μας την επαγγελματική ζωή.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους μύθους που αυθόρμητα έρχονται στο νου όταν ακούμε για επαγγελματικό προσανατολισμό. Είναι η ώρα να τους αξιολογήσουμε σωστά, να αποφύγουμε τις αληθοφανείς παγίδες, να βρούμε τους σωστούς επαγγελματίες και να επιλέξουμε ο καθένας για τον εαυτό του μια τέτοια αξιολόγηση ζωής για να έχουμε μια σωστή πυξίδα σε κάθε επιλογή.

Καλή επιτυχία!

Δρ. Εύη Μαρκάκη
Επιστημονική Υπεύθυνη, Σύμβουλος Καριέρας και Εκπαίδευσης MyFuture 

Γεράσιμος Σπηλιώτης
Γεν. Διευθυντής, Αναλυτής Αγοράς Εργασίας MyFuture 


Περιγραφή

Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Μια πυξίδα γεμάτη μύθους…

Διαβάστε επίσης

Νέα
Η επιλογή επαγγέλματος γίνεται επιστήμη στο Athens Science Festival 2024

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
«Ημέρα Καριέρας 2024» στις 23 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
PRAKSIS BCC – CITI FOUNDATION: Η συνεργασία που οδήγησε στη δημιουργία 220+ επιχειρήσεων

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Ενημέρωση για τη φοιτητική ημερίδα ΟΔΕ «Οδεύοντας για work-life-balance»

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Η πρόκληση του Δημογραφικού στην εποχή της προσαρμοστικότητας της εργασίας

04 Ιουλίου 2016

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.