Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης ManpowerGroup | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης ManpowerGroup



Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης ManpowerGroup

Σταθεροποιείται ο θετικός ρυθμός προσλήψεων για το 4ο τρίμηνο του 2023

  • +18 οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης* (ΝΕΟ) στην Ελλάδα
  • Η Πληροφορική είναι ο ισχυρότερος κλάδος στην Ελλάδα με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο +32%
  • Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια είναι η Βόρεια Ελλάδα με ΝΕΟ +21%

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2023

Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup, οι εργοδότες στην Ελλάδα συνεχίζουν να αναμένουν σταθερά θετικό ρυθμό προσλήψεων το τελευταίο τρίμηνο του 2023 με τον δείκτη NEO να φτάνει στο +18%. Το 29% αναμένει αύξηση των απασχολούμενων, το 17% μείωση ενώ το 51% δεν περιμένει καμία αλλαγή.

Παρά το γεγονός ότι 8 στους 10 εργοδότες αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο ΙΤ, η Πληροφορική είναι ο ισχυρότερος κλάδος για το 4ο τρίμηνο με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο +32%. Αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη των προοπτικών απασχόλησης (29%) στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών & Υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται και ο Τουρισμός).

Υγεία & Βιο-επιστήμες: Παρά το γεγονός ότι το 84% των εργοδοτών στον κλάδο καταγράφουν δυσκολία ανεύρεσης στελεχών, ο τομέας βρίσκεται στην 3η θέση με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο +28%. Η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας έχουν προοπτικές απασχόλησης 24% ωστόσο το 96% των οργανισμών δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα. Οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα έχουν προοπτικές απασχόλησης 9%, ενώ οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας αποτυπώνουν αρνητικό πρόσημο (-6%). Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο «Βιομηχανία και Κατασκευές» φτάνουν στο +3%, ενώ οι ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στα «Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά» (-9%).

Ισχυρές προοπτικές στη Β. Ελλάδα

Η πιο ισχυρή περιφέρεια στη χώρα είναι η Βόρεια Ελλάδα με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 21% (+6% από το προηγούμενο τρίμηνο).

Αισιόδοξοι οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις

Οι Έλληνες εργοδότες σε μεσαίες επιχειρήσεις με 50-249 εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι με τον δείκτη ΝΕΟ να φτάνει στο 33%, αυξημένος κατά 14% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο κύριος Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, δήλωσε: «Οι προσδοκίες για την απασχόληση στην Ελλάδα παραμένουν σταθερές και με θετικό πρόσημο, δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, του ψηφιακού μετασχηματισμού της Οικονομίας και της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Τα σκήπτρα στις προσδοκίες των εργοδοτών για αύξηση των προσλήψεων κρατά ο κλάδος της Πληροφορικής (+32) με την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων να έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες για τεχνολογικές λύσεις και να έχει αναδείξει νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Η μεγαλύτερη αύξηση προοπτικών απασχόλησης εντοπίζεται στους οργανισμούς που ανήκουν στην υποκατηγορία του «Επικοινωνιακού Εξοπλισμού» (+75%), ενώ ακολουθούν άλλοι υποκλάδοι IT (+50%), Software (+33%) και υπηρεσίες IT (+25%).

Ωστόσο οι εργοδότες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της έλλειψης εργαζομένων καθώς 8 στους 10 αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Σε αυτή την πρόκληση ο όμιλος ManpowerGroup Ελλάδας προτείνει τη λύση των Tech Academies, μια σειρά από προγράμματα μετεκπαιδεύσεων που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας σε απόφοιτους STEM. Ένας ισχυρός κλάδος από πλευράς ζήτησης ταλέντων είναι αυτός των «Καταναλωτικών Αγαθών – Υπηρεσιών» με τον δείκτη ΝΕΟ να αγγίζει το +29% – μια αύξηση στην οποία συμβάλλουν οι νέες ανάγκες που προέκυψαν για είδη πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες στη μεταπανδημική περίοδο. Παρατηρείται αύξηση δημιουργίας νέων σημείων πώλησης καταναλωτικών αγαθών και αλυσίδων που εκτοξεύουν στο +50% την αύξηση των προοπτικών απασχόλησης στον κλάδο. Σημαντική αύξηση στις προοπτικές απασχόλησης (+100%) εντοπίζεται και στο online & direct marketing retail, στην κατηγορία «Κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, είδη πολυτελείας» (+50%), στις υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου όπως γυμναστήρια, spa (+100%) κ.ά.».

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο

Με σταθερές προοπτικές σε όλες τις περιοχές, οι εργοδότες στη Βόρεια Αμερική αναμένουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων (+35%), ενώ ακολουθεί η Ασία-Ειρηνικός (+32%) και η Νότια και Κεντρική Αμερική (+31%). Στην επικράτεια ΕΜΕΑ, οι προοπτικές απασχόλησης παραμένουν χαμηλές αλλά σταθερές (+25%), με αύξηση +3% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Σχετικά με την έρευνα

Η ManpowerGroup διενήργησε την έρευνα τον περασμένο Ιούλιο σε 41 χώρες και επικράτειες για τη σφυγμομέτρηση της πρόθεσης προσλήψεων 38.833 εργοδοτών κατά το 4ο τρίμηνο του 2023. Η έρευνα περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων που ελήφθησαν ως απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα:

«Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;»

(*) Ο όρος Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (Net Employment Outlook) που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό, είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης. Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχιακά προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχιακών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο.

Σχετικά με τη ManpowerGroup™

Η ManpowerGroup®, η κορυφαία διεθνώς εταιρία παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, βοηθά τους οργανισμούς να εξελίσσονται και να ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα παρέχοντας υπηρεσίες όπως η εύρεση, η αξιολόγηση, η ανάπτυξη και η διαχείριση ταλέντων. Αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμούς κάθε χρόνο, παρέχοντάς τους εξειδικευμένα ταλέντα, ενώ παράλληλα, βρίσκουμε ουσιαστικές θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων. Η εξειδικευμένη οικογένεια των «brands» μας - Manpower®, Experis® και Talent Solutions® - δημιουργεί ουσιώδη αξία για τους υποψηφίους και πελάτες σε 75 χώρες εδώ και 70 χρόνια. Είμαστε αναγνωρισμένοι για την εταιρική μας ποικιλομορφία - ως μια από τις καλύτερες εταιρίες που δίνουν έμφαση στις γυναίκες, αλλά και στην ενσωμάτωση, στην ισότητα και την αναπηρία. Το 2023 η ManpowerGroup® αναγνωρίστηκε για 14η φορά ως μια από τις πλέον Ηθικές Εταιρίες στον Κόσμο - “World’s Most Ethical Companies”, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως την πιο αξιόπιστη και αξιόλογη εταιρία στον κλάδο.

Ο όμιλος ManpowerGroup στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο όμιλος ManpowerGroup ιδρύθηκε το 1998. Μέσα από το δίκτυο δύο υποκαταστημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντοπίζουμε, αξιολογούμε, αναπτύσσουμε και διαχειριζόμαστε ταλέντα σε όλο το φάσμα βασικών κλάδων της Οικονομίας. Πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2015 στους τομείς εύρεσης και επιλογής προσωπικού καθώς και υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων της. Ενώ το 2020 η ManpowerGroup Ελλάδας απέκτησε την πιστοποίηση Great Place to Work® που υπογραμμίζει το επίπεδο του ομαδικού πνεύματος, της αξιοπιστίας και του σεβασμού που κυριαρχούν στον οργανισμό μας.

Μελλοντικές Δηλώσεις

Αυτή η έκθεση αναφέρεται σε ένα κείμενο ή ανακοίνωση που περιέχει προβλέψεις για το μέλλον. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια έρευνα ή μια δήλωση που περιλαμβάνει προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον σχετικά με θέματα όπως η ζήτηση για εργασία σε συγκεκριμένες περιοχές, χώρες και κλάδους, καθώς και την οικονομική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, τα πραγματικά γεγονότα ή τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από αυτές τις προβλέψεις. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως κίνδυνοι, αβεβαιότητες και εικασίες. Συγκεκριμένα, οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν πληροφορίες που προέρχονται από εκθέσεις της εταιρίας που κατατέθηκαν στηSEC και περιλαμβάνουν πληροφορίες στην ενότητα «Παράγοντες Κινδύνου» στην ετήσια έκθεση και στο κεφάλαιο 10-K για το έτος 2022.

Τέλος, ο όμιλος ManpowerGroup δεν φέρει καμία υποχρέωση να ενημερώνει για τυχόν μελλοντικές δηλώσεις ή άλλες δηλώσεις σε αυτό το κείμενο, εκτός αν το απαιτεί η νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει το κοινό για ενδεχόμενες αλλαγές στις προβλέψεις ή τις δηλώσεις που περιέχονται στο κείμενο, εκτός αν υπάρχει νομική υποχρέωση να το πράξει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ManpowerGroup Ελλάδας επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες μας.

Για εταιρίες: www.manpowergroup.gr

Για υποψηφίους: www.manpower.gr

Ακολουθήστε μας: ManpowerGroup Greece


Περιγραφή

Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup, οι εργοδότες στην Ελλάδα συνεχίζουν να αναμένουν σταθερά θετικό ρυθμό προσλήψεων το τελευταίο τρίμηνο του 2023 με τον δείκτη NEO να φτάνει στο +18%. Το 29% αναμένει αύξηση των απασχολούμενων, το 17% μείωση ενώ το 51% δεν περιμένει καμία αλλαγή.

Διαβάστε επίσης

Νέα
ManpowerGroup Παγκόσμια Μελέτη «Πράσινος Μετασχηματισμός με Προτεραιότητα τον Άνθρωπο»

12 Σεπτεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Μέσω των Tech Academies της ManpowerGroup Ελλάδας

12 Σεπτεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Προοπτικές του κόσμου της απασχόλησης για τις γυναίκες το 2024

12 Σεπτεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Ο όμιλος ManpowerGroup ανακηρύχθηκε για 15η φορά ως μια από τις πιο ηθικές εταιρίες στον κόσμο

12 Σεπτεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Η πρόκληση του Δημογραφικού στην εποχή της προσαρμοστικότητας της εργασίας

12 Σεπτεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.