Προοπτικές του κόσμου της απασχόλησης για τις γυναίκες το 2024 | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Προοπτικές του κόσμου της απασχόλησης για τις γυναίκες το 2024



Προοπτικές του κόσμου της απασχόλησης για τις γυναίκες το 2024

Γεμάτος προκλήσεις ο δρόμος προς την ισότητα στον χώρο εργασίας, αλλά οι εργοδότες κερδίζουν με πρωτοβουλίες και καινοτομία

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2024

Παρά τις σημαντικές διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των φύλων, σύμφωνα με νέα έκθεση του ομίλου ManpowerGroup σχετικά με την κατάσταση των εργαζόμενων γυναικών, περισσότεροι εργοδότες λαμβάνουν ενεργά μέτρα για την προώθηση της ισότητας μέσω προοδευτικών πολιτικών, αναβάθμισης δεξιοτήτων και ευέλικτων πρακτικών.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση «Προοπτικές του κόσμου της απασχόλησης για τις γυναίκες το 2024», λιγότεροι από τους μισούς εργοδότες (41%) αναφέρουν ότι «επιτυγχάνουν πλήρη ισότητα των φύλων», ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο (45%). Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι σημειώνουν πρόοδο με ποσοστά πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο: Σε παγκόσμια κλίμακα, το 69% των εργοδοτών του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών αναφέρει ότι επιτυγχάνει πλήρη ισότητα. Αυτό υποστηρίζει και το 68% των εργοδοτών στον τομέα των χρηματοοικονομικών και κτηματομεσιτικών και το 67% των ηγετών στον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνιών, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, και των βιοεπιστημών και της πληροφορικής ανέρχονται στο 67% και 66% αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στον κλάδο των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, με το 52% των εργοδοτών να δηλώνει ότι «η ισότητα έχει ήδη επιτευχθεί». Ακολουθούν οι κλάδοι της πληροφορικής (51%), των χρηματοοικονομικών και κτηματομεσιτικών (47%), της βιομηχανίας και κατασκευών (47%), της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (46%).

«Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ταλέντων, χρειαζόμαστε τους πάντες προκειμένου να συμβάλλουν στην απασχόληση με ουσιαστικό τρόπο. Η ένταξη των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό με ίσους όρους ανταγωνισμού δεν συνιστά μια επιθυμητή επιλογή αλλά μια οικονομική επιταγή» δηλώνει η Becky Frankiewicz, Chief Commercial Officer της ManpowerGroup, η οποία προσθέτει: «Η επίγνωση των προσδοκιών και των αναγκών των γυναικών συνιστά το θεμέλιο για την οικοδόμηση της ισότητας. Αναβαθμίζοντας ενεργά τις δεξιότητες, ενδυναμώνοντας τη συμμαχία, αξιοποιώντας την τεχνολογία για να επιτρέψουμε την ευελιξία, ξεκλειδώνουμε τις δυνατότητες και την ανάπτυξη τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους οργανισμούς».

Βασικά ευρήματα

  • Στην Ελλάδα το 30% των εταιριών δηλώνει ότι η ευέλικτη εργασία τις βοήθησε να διατηρήσουν τα ταλέντα τους και να διευρύνουν τη δεξαμενή υποψηφίων τους ώστε να είναι ποικιλόμορφες. Άλλες κορυφαίες πρωτοβουλίες είναι η ανάπτυξη ηγεσίας (28%), η εσωτερική υποστήριξη (28%), η εσωτερική καθοδήγηση/mentoring (28%) και οι ακαδημαϊκές συνεργασίες (27%). Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα ποσοστά δεν απέχουν πολύ από τα παγκόσμια: Σύμφωνα με τα στοιχεία σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από το ένα τρίτο των εργοδοτών (37%) επιβεβαιώνει ότι οι ευέλικτες πολιτικές εργασίας είναι πιο αποτελεσματικές για τη διακράτηση και προσέλκυση διαφορετικών ταλέντων. Ακολουθούν η ανάπτυξη ηγεσίας (30%), η κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς (29%), η καθοδήγηση/mentoring (28%) και οι ακαδημαϊκές συνεργασίες (24%).
  • Η ικανότητα μάθησης προάγει την πρόοδο. Το συμπέρασμα αυτό αφορά 3 στους 10 οργανισμούς (30%) παγκοσμίως (28% για την Ελλάδα), οι οποίοι αναφέρουν ότι «τα προγράμματα ανάπτυξης ηγεσίας μειώνουν αποτελεσματικά τα κενά που ιστορικά εμπόδιζαν την προαγωγή στη διοίκηση».
  • Το 65% των εργοδοτών τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα αναφέρει ότι η τεχνολογία τούς βοήθησε να είναι πιο ευέλικτοι προωθώντας περισσότερη ισότητα μεταξύ των φύλων. Παράλληλα, το 61% των εργοδοτών στον κόσμο αναφέρουν ότι η προώθηση της τεχνολογίας βοηθά στην ισότητα των φύλων με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 59%.
  • Το 58% των Ελλήνων εργοδοτών δήλωσε ότι η απόκτηση ταλέντων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση μιας ποικιλόμορφης δεξαμενής υποψηφίων. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων για το ανθρώπινο δυναμικό και τις προσλήψεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος για όλους, το οποίο οδηγεί σε υψηλότερη διακράτηση.
  • Το 52% των εργοδοτών στον κόσμο και το 50% στην Ελλάδα δήλωσε ότι «τα εργαλεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν στην πρόσληψη των καλύτερων υποψηφίων ανεξάρτητα από το φύλο».
  • Μεικτή πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των αμοιβών. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) παγκοσμίως αναφέρουν ότι οι πρωτοβουλίες ισότητας των αμοιβών είναι εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 48% έχει μείνει πίσω ή δεν έχει καμία πρωτοβουλία. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά 6 μονάδες έναντι του Μέσου Όρου (ΜΟ) καθώς το 46% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι «οι πρωτοβουλίες ισότητας αμοιβών είναι εντός χρονοδιαγράμματος», ενώ το υπόλοιπο 54% έχει μείνει πίσω ή δεν έχει καμία πρωτοβουλία.
  • Στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακό ότι το 70% των εργοδοτών στον κλάδο της πληροφορικής δηλώνει ότι οι πρωτοβουλίες τους για ισότητα αμοιβών είναι εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: για τον κλάδο της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας το ποσοστό ανέρχεται στο 39%, για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών και κτηματομεσιτικών επίσης στο 39%, και για τον κλάδο των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας στο 36%.
  • Άνιση εκπροσώπηση ανά ρόλο. Οι προσπάθειες για τη διεύρυνση του αριθμού των υποψηφίων γυναικών ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο ρόλου, με τις διοικητικές (51%) και επιχειρησιακές (48%) θέσεις να πρωτοστατούν σε παγκόσμια κλίμακα. Μικρότερη εκπροσώπηση των γυναικών παρατηρείται στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά - STEM (43%) και στην ανώτατη διοίκηση (42%). Στην Ελλάδα τα ποσοστά διαφοροποιούνται έναντι των διεθνών ευρημάτων της έρευνας: Οι προσπάθειες για τη διεύρυνση του αριθμού των υποψηφίων γυναικών είναι πιο έντονες στις επιχειρησιακές (45%) παρά στις διοικητικές θέσεις (41%). Σαφέστατα, μικρότερη εκπροσώπηση των γυναικών παρατηρείται στους STEM ρόλους (36%) και στην ανώτατη διοίκηση (37%).

Βασικές ευκαιρίες για τη συμμετοχή των γυναικών

  1. Ενδυνάμωση της συμμαχίας των γυναικών. Καθοδηγήστε τη σταδιοδρομία των νέων γυναικών. Υιοθετήστε προγράμματα καθοδήγησης και υποστήριξης για γυναίκες υπό την ηγεσία ανώτερων εκτελεστικών γυναικών-«συμμάχων».
  2. Αξιοποιήστε την αγορά ταλέντων εσωτερικά. Διαμορφώστε αγορές ταλέντων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και ταιριάζουν με τις δεξιότητες και τις φιλοδοξίες των γυναικών σε έργα και ευκαιρίες ηγεσίας που επιτρέπουν την επαγγελματική ανάπτυξη.
  3. Εστίαση στην αναβάθμιση και την επανειδίκευση. Προσφέρετε αναβάθμιση και επανειδίκευση με δυνατότητα AI για να προτείνετε εξατομικευμένα μαθήματα. Φιλοξενήστε τεχνολογικές ακαδημίες για να διασφαλίσετε ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν ψηφιακές γνώσεις υψηλής ζήτησης.
  4. Διατηρήστε ευέλικτες παροχές. Διαμορφώστε πολιτικές που υποστηρίζουν την αρμονία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Με αυξανόμενα σχέδια επιστροφής στο γραφείο, διατηρήστε τα οφέλη φροντίδας και τις υβριδικές απομακρυσμένες επιλογές για να διακρατήσετε τις εργαζόμενες γυναίκες.
  5. Υποστηρίξτε επαρκώς τη διαφορετικότητα, την ισότητα, την ένταξη και το ανήκειν (DEIB). Ενσωματώστε τους στόχους της DEIB στις λειτουργίες με εκτελεστική υποστήριξη, σαφή KPI, εργαλεία και εκπαίδευση που δημιουργούν δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα.

Τα στοιχεία βασίζονται στην έρευνα προοπτικών απασχόλησης του 2ου τριμήνου 2024 του ομίλου ManpowerGroup στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 εργοδότες σε 42 χώρες, συγκεκριμένα 525 Έλληνες εργοδότες.

Σχετικά με τη ManpowerGroup™

Η ManpowerGroup®, η διεθνώς κορυφαία εταιρία παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, βοηθά τους οργανισμούς να εξελίσσονται και να ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα παρέχοντας υπηρεσίες όπως η εύρεση, η αξιολόγηση, η ανάπτυξη και η διαχείριση ταλέντων. Αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμούς κάθε χρόνο παρέχοντάς τους εξειδικευμένα ταλέντα, ενώ παράλληλα βρίσκουμε ουσιαστικές θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων. Η εξειδικευμένη οικογένεια των brands μας –Manpower®, Experis® και Talent Solutions®– δημιουργεί ουσιώδη αξία για τους υποψηφίους και πελάτες σε 75 χώρες εδώ και 70 χρόνια. Είμαστε αναγνωρισμένοι για την εταιρική μας ποικιλομορφία ως μια από τις καλύτερες εταιρίες που δίνουν έμφαση στις γυναίκες αλλά και στην ενσωμάτωση, την ισότητα και την αναπηρία. Το 2023 η ManpowerGroup® ανακηρύχθηκε για 15η φορά ως μια από τις πιο ηθικές εταιρίες στον κόσμο – επιβεβαιώνοντας τη θέση μας ως εργασιακού προορισμού επιλογής για ταλέντα σε ζήτηση.

Η ManpowerGroup στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η ManpowerGroup ιδρύθηκε το 1998. Μέσα από το δίκτυο 2 υποκαταστημάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων εντοπίζει, σε όλο το φάσμα των βασικών κλάδων της οικονομίας, αξιολογεί, αναπτύσσει και διαχειρίζεται τα ταλέντα. Η ManpowerGroup Ελλάδας είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2015, στους τομείς εύρεσης και επιλογής προσωπικού καθώς και υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ManpowerGroup Ελλάδας, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες μας.

Για εταιρίες: www.manpowergroup.gr

Για υποψηφίους: www.manpower.gr  

Ακολουθήστε μας: ManpowerGroup Greece      


Περιγραφή

Γεμάτος προκλήσεις ο δρόμος προς την ισότητα στον χώρο εργασίας, αλλά οι εργοδότες κερδίζουν με πρωτοβουλίες και καινοτομία

Διαβάστε επίσης

Νέα
ManpowerGroup Παγκόσμια Μελέτη «Πράσινος Μετασχηματισμός με Προτεραιότητα τον Άνθρωπο»

02 Απριλίου 2024

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Μέσω των Tech Academies της ManpowerGroup Ελλάδας

02 Απριλίου 2024

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Ο όμιλος ManpowerGroup ανακηρύχθηκε για 15η φορά ως μια από τις πιο ηθικές εταιρίες στον κόσμο

02 Απριλίου 2024

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Η πρόκληση του Δημογραφικού στην εποχή της προσαρμοστικότητας της εργασίας

02 Απριλίου 2024

Διάβασε το άρθρο
Νέα
ManpowerGroup Οι Tech Academies Συνεργάτης Στελέχωσης της ServiceNow στην Ελλάδα

02 Απριλίου 2024

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.