Προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο της πληροφορικής για το α΄ τρίμηνο του 2024 | Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα

Blog

Προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο της πληροφορικής για το α΄ τρίμηνο του 2024



Προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο της πληροφορικής για το α΄ τρίμηνο του 2024

Συγκρατημένες προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο της τριμηνιαίας Έρευνας Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup. Σύμφωνα με την έρευνα, οι προθέσεις προσλήψεων για τον συγκεκριμένο κλάδο διαμορφώνονται στο +11%.

Συγκεκριμένα, το 29% των εργοδοτών στον συγκεκριμένο κλάδο εκφράζει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε προσλήψεις. Παράλληλα, το 18% προβλέπει μείωση στις προσλήψεις, ενώ το 47% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή. Ένα μονοψήφιο ποσοστό, το 6%, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει τις προθέσεις του σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσλήψεων στον κλάδο της πληροφορικής για το επίμαχο διάστημα.

Συγκριτικά μειωμένες οι προοπτικές απασχόλησης στην πληροφορική

Παρατηρείται μια σημαντική μείωση στις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Το ποσοστό που ανέφεραν οι Έλληνες εργοδότες, +11%, εμφανίζεται μειωμένο κατά 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα έχει μειωθεί κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αυτή η συρρίκνωση στις προοπτικές απασχόλησης ερμηνεύεται από την εξισορρόπηση των αναγκών. Κατά την πανδημία, υπήρξε έντονη ανάγκη για εξειδικευμένα ταλέντα στον τομέα της πληροφορικής λόγω της αυξημένης ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες, τηλεργασία και άλλες ψηφιακές λύσεις. Αυτή η απροσδόκητη αύξηση έχει δημιουργήσει μια προσωρινή πτώση στις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά ο κλάδος παραμένει ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της οικονομίας.

Έλλειψη ταλέντων

Η αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού αποτελεί διαρκή πρόκληση για τους οργανισμούς στον κλάδο της πληροφορικής. Στην πρόσφατη Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το πρώτο τρίμηνο του 2024, το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα ανέφερε δυσκολία στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023. Παρ’ όλα αυτά, η υψηλή ποσοστιαία αναλογία των εργοδοτών που δυσκολεύονται στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού αποδεικνύει την επιμονή του προβλήματος.

Πώς οι εργοδότες στην πληροφορική αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου

Το 56% των Ελλήνων εργοδοτών αντιμετωπίζει αυτήν τη σημαντική πρόκληση της έλλειψης ταλέντου με μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τοποθεσία (υβριδικό μοντέλο ή απομακρυσμένη εργασία) και τον χρόνο εργασίας (ευελιξία ωραρίου / part time). To 37% με αυξήσεις των μισθών δημιουργώντας ένα ελκυστικότερο οικονομικό κίνητρο. Επιπλέον, το 32% εφαρμόζει μπόνους συμμετοχής για να προσελκύσει και να διατηρήσει τα ταλέντα. Το 24% αποφασίζει να μειώσει τις απαιτήσεις εξειδίκευσης, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο ποσοστό δίνει προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση επιλεγμένων εργασιών ή διαδικασιών. Επίσης, σε εύρεση νέων δεξαμενών ταλέντων, π.χ. εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας, και σε πρόσληψη ατόμων εκτός των τοπικών συνόρων αναφέρει ότι θα προχωρήσει το 18% των εργοδοτών για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ταλέντων. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό (13%) θα διακρατήσει τα ταλέντα ακόμη κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Ο κύριος Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, αναφέρει:

«Καθώς παρατηρούμε τα δεδομένα σχετικά με τις προθέσεις πρόσληψης στον τομέα της πληροφορικής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι απαιτείται αναδιοργάνωση στην προσέγγιση της ανάπτυξης των ταλέντων στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου για το 2024, οι εργοδότες (61%) αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση ατόμων με δεξιότητες στην πληροφορική και τα δεδομένα. Αυτό ενισχύει την ανάγκη για  γρήγορη και αποτελεσματική δράση. Προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη, η ManpowerGroup Ελλάδας δημιούργησε τις Tech Academies, τα προγράμματα μετεκπαίδευσης που παρέχουν σε αποφοίτους STEM αλλά και εργαζόμενους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που έχει ανάγκη σήμερα η αγορά εργασίας».

Σχετικά με την έρευνα

Η ManpowerGroup διενέργησε την έρευνα τον Οκτώβριο του 2023 σε 41 χώρες και επικράτειες για τη σφυγμομέτρηση της πρόθεσης προσλήψεων 40.077 εργοδοτών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η έρευνα περιλάμβανε ανάλυση δεδομένων που λήφθηκαν ως απάντηση σε ένα μόνο ερώτημα: «Πώς αναμένετε να αλλάξει ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στην περιοχή της ευθύνης σας το τρίμηνο έως το τέλος Μαρτίου 2024 σε σύγκριση με το τρέχον τρίμηνο;».

(*) Ο όρος Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης (Net Employment Outlook) που χρησιμοποιείται σε αυτή την έρευνα είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης. Τα δεδομένα έχουν προσαρμοστεί εποχιακά προκειμένου να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα των προβλεπόμενων προσλήψεων. Αυτές οι προσαρμογές εξομαλύνουν τον αντίκτυπο των εποχιακών διακυμάνσεων, οι οποίες συμβαίνουν τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο.

Σχετικά με τη ManpowerGroup™

Η ManpowerGroup®, η κορυφαία διεθνώς εταιρία παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, βοηθά τους οργανισμούς να εξελίσσονται και να ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα παρέχοντας υπηρεσίες όπως η εύρεση, η αξιολόγηση, η ανάπτυξη και η διαχείριση ταλέντων. Αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμούς κάθε χρόνο, παρέχοντάς τους εξειδικευμένα ταλέντα, ενώ παράλληλα βρίσκουμε ουσιαστικές θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και δεξιοτήτων. Η εξειδικευμένη οικογένεια των brands μας –Manpower®, Experis® και Talent Solutions®– δημιουργεί ουσιώδη αξία για τους υποψήφιους και πελάτες σε 75 χώρες εδώ και 70 χρόνια. Είμαστε αναγνωρισμένοι για την εταιρική μας ποικιλομορφία ως μια από τις καλύτερες εταιρίες που δίνουν έμφαση στις γυναίκες αλλά και στην ενσωμάτωση, στην ισότητα και στην αναπηρία. Το 2023 η ManpowerGroup® αναγνωρίστηκε για 14η φορά ως μια από τις πλέον Ηθικές Εταιρίες στον Κόσμο (World’s Most Ethical Companies) επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως της πλέον αξιόπιστης και αξιόλογης εταιρίας στον κλάδο.

Η ManpowerGroup στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η ManpowerGroup ιδρύθηκε το 1998. Μέσα από το δίκτυο δύο υποκαταστημάτων στην Αττική και Θεσσαλονίκη, η εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων εντοπίζει, σε όλο το φάσμα των βασικών κλάδων της οικονομίας, αξιολογεί, αναπτύσσει και διαχειρίζεται τα ταλέντα. Η ManpowerGroup Ελλάδας είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2015, στους τομείς εύρεσης και επιλογής προσωπικού καθώς και υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ManpowerGroup Ελλάδας, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες μας.

Για εταιρίες: www.manpowergroup.gr  

Για υποψηφίους: www.manpower.gr 

Ακολουθήστε μας: ManpowerGroup Greece   

Μελλοντικές δηλώσεις

Αυτή η έκθεση αναφέρεται σε ένα κείμενο ή ανακοίνωση που περιέχει προβλέψεις για το μέλλον. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια έρευνα ή μια δήλωση που περιλαμβάνει προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον σχετικά με θέματα όπως η ζήτηση για εργασία σε συγκεκριμένες περιοχές, χώρες και κλάδους, καθώς και η οικονομική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, τα πραγματικά γεγονότα ή τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από αυτές τις προβλέψεις. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως κίνδυνοι, αβεβαιότητες και εικασίες. Συγκεκριμένα, οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν πληροφορίες που προέρχονται από εκθέσεις της εταιρίας που κατατέθηκαν στη SEC και περιλαμβάνουν πληροφορίες στην ενότητα «Παράγοντες Κινδύνου» στην ετήσια έκθεση και στο κεφάλαιο 10-K για το έτος 2022.

Τέλος, ο όμιλος ManpowerGroup δεν έχει καμία υποχρέωση να ενημερώνει για τυχόν μελλοντικές δηλώσεις ή άλλες δηλώσεις σε αυτό το κείμενο, εκτός αν το απαιτεί η νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει το κοινό για ενδεχόμενες αλλαγές στις προβλέψεις ή τις δηλώσεις που περιέχονται στο κείμενο, εκτός αν υπάρχει νομική υποχρέωση να το πράξει.


Περιγραφή

Συγκρατημένες προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο της τριμηνιαίας Έρευνας Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup. Σύμφωνα με την έρευνα, οι προθέσεις προσλήψεων για τον συγκεκριμένο κλάδο διαμορφώνονται στο +11%.

Διαβάστε επίσης

Νέα
ManpowerGroup Παγκόσμια Μελέτη «Πράσινος Μετασχηματισμός με Προτεραιότητα τον Άνθρωπο»

29 Δεκεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Μέσω των Tech Academies της ManpowerGroup Ελλάδας

29 Δεκεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Προοπτικές του κόσμου της απασχόλησης για τις γυναίκες το 2024

29 Δεκεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Ο όμιλος ManpowerGroup ανακηρύχθηκε για 15η φορά ως μια από τις πιο ηθικές εταιρίες στον κόσμο

29 Δεκεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο
Νέα
Η πρόκληση του Δημογραφικού στην εποχή της προσαρμοστικότητας της εργασίας

29 Δεκεμβρίου 2023

Διάβασε το άρθρο

Μετράμε αντίστροφα για skywalker.gr App!

Μέσα από το κινητό σου, θα μπορείς γρήγορα και εύκολα να αναζητήσεις την εργασία που επιθυμείς!

  • Δημιούργησε το προφίλ σου
  • Στείλε το βιογραφικό σου άμεσα
  • Αποθήκευσε τις αγαπημένες εταιρίες σου και λάβε ειδοποιήσεις
  • Όρισε job alert
  • Ανέβασε 10’’ video και παρουσίασε πολύ γρήγορα τον εαυτό σου

mobile with skywalker app

Κάνε εγγραφή στο newsletter

Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις newsletters από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα

Backdrop with scrolling

Try scrolling the rest of the page to see this option in action.